HÍREK

Hét tehén az ing ára

2017. november 08., 22:58 | MMK | Fotó: Lőrincz Miklós

Ábel Endre sodronying-készítő munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Somogyi László fafaragó által készített középkori fegyvermásolatok és az I. András Királyi Lovagrend fegyver és zászlógyűjteményei színesítik. A kiállítást Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, a megnyitót követően tárlatvezetést tartott az alkotó.

A sodronying az a katonai védőfelszerelés, amely egyesíti magában az innovációt és a praktikumot: védi az embert a szúró és vágófegyverektől, ugyanakkor a mozgékonyságot kevésbé korlátozza, mint egy hagyományos páncél. Készítési módja valószínűleg Indiából ered, arab közvetítéssel jutott Európába, és az ókor mellett a középkorban is használták. Mint Ábel Endrétől megtudtuk, nagyon drága "ruhadarab", a maga korában egy sodronying hét tehenet ért, és csak a tehetős katonák engedhették meg maguknak - vagy pedig csatában szereztek maguknak, egyszerűen lehúzták a harctéren maradt katonákról. A fegyverek fejlődésével csökkent a jelentősége: a számszeríjak, nyílpuskák lövedéke ellen már nem védte meg viselőjét.


Ábel Endre tizenhét éve foglalkozik sodronying-készítéssel: kétezer nyarán Egerben, a végvári vigasságokon figyelt fel egy férfira, aki korhű ruhában sodronyinget készített. Részéről ez szerelem volt első látásra: a technikát ellesve otthon azonnal nekiállt ilyen középkori ruhadarabokat szőni. Hihetetlen kíváncsisággal és a történelem iránti alázattal keresett, kutatott: milyen alapanyagot használtak, mi módon illesztették a szemeket, szegecselték-e, esetleg milyen különleges elvárásoknak kellett megfelelnie a sodronyingnek?

Az első sodronyinget még alátétekből készítette, de azokat nehéz megmunkálni, ezért előbb saját maga gyártott karikákat, majd talált egy olyan iparost, aki ezzel foglalkozik. Mint mondta, ennek a technikának még nincs magyar szakirodalma, ő maga angol és német forrásokat tanulmányozva fejlesztette tudását. A legkomolyabb szakmai segítséget Dr. Töll László hadtörténésztől kapta, aki maga is a harci vértezetek történetét dolgozta föl, s kutatja napjainkban is. 2004-től a Képző- és Iparművészeti Lektorátus elismerte Ábel Endre munkáit, egyben lehetősége nyílt a Nemzeti Múzeumban is bemutatkozni. Ő készítette a 2007. évi Tatárjárás című kiállítás rekonstruált sodronyingét is. 2008-ban a Mesterségek Ünnepén a Reneszánsz 2008 kiállítás nívódíját kapta különleges munkáiért.


Néhány izgalmas adat: egy-egy sodronying akár negyvenezer karikából is állhat, és fél évig is készülhet - ezért az értéke is félmillió forint körül jár. A kisebb ingek hét kilót, a nagyobbak akár húsz kilót is nyomhatnak, ez függ az alkalmazott technikától is, ugyanis az ingek szimpla és a dupla karikaszövéssel is készülhetnek.

Ábel Endre alapvetően kétféle inget készít: egy ázsiai típusú rövidebbet, amelynek az ujja is rövid, és egy európai típusú hosszú, térd alá érő inget. Ezek mellett kámzsák, kesztyűk, láb- és mellvértek is kikerülnek a keze alól, de elárulta, hogy már nadrágot is készített, amelynek felvétele egyébként külön művészet. Viseletei roppant keresettek a filmesek, katonai hagyományőrzők, gyűjtők körében, a tárlaton szebbnél szebb színes, fekete, domború mintázatú Máltai-, Szent György- és különféle német lovagrendek által használt címeres vértek láthatóak.

A kiállítás 2017. november 26-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-18 óráig.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk