HÍREK

Mindenki nyert...!

2014. november 10., 13:55 | MMK | Major Kati

"A mai programon minden fellépő nyertes, hiszen aki ezt a gyönyörű műfajt - magyar néptánchagyományainkat -  műveli és őrzi, az bizony kincseket tudhat magáénak..." Ezekkel a szavakkal kezdte meg értékelését és összefoglalóját Török Sándor koreográfus, zsűrielnök a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VI. Minősítő Fesztiválján, Sárbogárdon, 2014. november 8-án.

A Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok keretében a minősítőt a Fejér Megyei Művelődési Központ hatodik alkalommal hirdette és szervezte meg olyan együttesek számára, akik a megyében, általában kistelepüléseken - gyakran csak saját erőforrásokra támaszkodva - működnek, s támogatók híján nem kevés áldozatot hoznak a néptánccsoport működése (viseletek, koreográfiák, próbaterem, oktatók költségei) érdekében, saját maguk tartják életben a közösséget, ápolják a hagyományokat.


Fotó: Horváth László (Mezőhír)


Szakmai útmutatásra, tanácsokra nagy szükségük van, ezért a "megmérettetésen" nem elsősorban az arany, ezüst vagy bronz oklevél megszerzése a cél, hanem  az együttesek a  minősítő alkalmával további szakmai munkájukhoz is segítséget kapnak, mely fejlődésük "záloga" is.

A jó hangulatú találkozó már korán reggel megkezdődött, a néptáncosok idejüket, szombat délelőttjüket nem sajnálva szinte már a hajnali órákban megkezdték a színpadbejárást, a térformák beállítását. A zenekarok a hangosítást próbálták ki Horváth István házigazda - a sárbogárdi József Attila Művelődési Ház igazgatójának - segítségével. A helyi gimnázium önkéntesei kalauzolták és segítették a vendég csoportokat, segítettek az eligazodásban, öltözők, színpadi feljáró, étkezde megtalálásában.

A színpadi program 10 óra után pár perccel kezdődött, Juhász Zsófia MMK igazgató, valamint Dr. Sükösd Tamás polgármester köszöntőjével, akinek szavaiból érezhető volt az az őszinte elköteleződés, szeretet és tisztelet, melyet a magyar néptánc iránt érez, s melyet megnyitó beszédében többször is hangsúlyozott.

9 együttes 18 produkcióval mutatkozott be a színpadon, a szakmai zsűri értő és figyelő szemei előtt. A zsűri tagjai voltak:

 

Gaschler Beáta Sirítő-díjas néptáncpedagógus, a Magyarpolányi Művészeti Iskola néptánc­pe­da­gó­gusa
Török Sándor néptáncpedagógus, koreográfus, a kiscsőszi Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola vezetője
Varga István néptáncpedagógus, a szentgáli Táltos Művészeti Iskola igazgatója


A színpadi műsor után ebédszünet következett, majd a zsűri tanácskozásának ideje alatt a Gúnya Népi Viseletkészítők egy csodálatos ruhabemutatót tartottak a színpadon Iker Józsefné Györgyi vezetésével.

 

Felvonultatták a tájegységre (Mezőföld) legjellemzőbb viseleteket, de láthattunk néhányat a magyar nyelvterület más tájegységeinek ruháiból is (Szék, Mezőség). A bemutató további érdekessége volt, hogy nemcsak a női viseleteket csodálhattuk meg, hanem a férfiak, sőt a gyermekek (kisfiúk, kislányok, ifjak) jellemző öltözékeit is. A művelődési ház előcsarnokában Németh Orsi ékszerkészítő és Komendó Gabriella gyöngyfűzők segítettek a várakozás perceit érdekesen és hasznosan tölteni.

Az oklevelek ünnepélyes átadása, a zsűri értékelése 15.30-kor kezdődött, ahol a csoportok nemcsak az elnyert minősítő oklevelet vagy emléklapot vehették át, hanem a házigazda Sárréti Csókavirág Néptánc Egyesület ajándékát, egy csodaszép, kerámiából készült pálinkás butykost is, a találkozó emlékére.

A találkozón az alábbi eredmények születtek:

 

Zorica Tánccsoport, Ercsi: EZÜST

Sárréti Csókavirág Néptánc Egyesület, Sárbogárd: ARANY

Ördögkerék Táncegyüttes, Lajoskomárom: EZÜST

Ikarus Senior Táncegyüttes, Székesfehérvár: KIEMELT ARANY

Mezőfalvi Néptánc Együttes: BRONZ

Sárrét Néptáncegyüttes, Szabadbattyán: ARANY

Nagyvenyimi Táncegyüttes: KIMELT ARANY

Alba Regia Táncegyüttes Senior Csoportja, Székesfehérvár: ARANY

Levendula Alapfokú Művészeti Iskola Gyermektánccsoportja:

nem kértek minősítést, a csoport szakmai értékelést és emléklapot kapott

 

Gratulálunk!


 
A néptáncminősítő programja a csoportvezetők és a  zsűritagok közötti átfogó, szakmai elemzéssel zárult. Mindhárom zsűritag maga is aktív táncos, pedagógusként számos gyermek- és felnőtt csoportot vezetnek, így a gyakorlati tapasztalatokat "első kézből" kapták az együttesek vezetői.

Nagyon köszönjük Sárbogárd városnak, dr. Sükösd Tamás polgármesternek, Horváth István igazgatónak és segítő csapatának, valamint a Sárréti Csókavirág Néptánc Egyesületnek, hogy befogadták a rendezvényt, s ilyen kiváló házigazdák voltak. Köszönjük valamennyi táncosnak, s a kitűnő Babra és Szedtevette zenekarnak is, hogy ilyen élményekben lehetett részünk.


Találkozunk a VII. minősítőn!

 

Ketskés Nikolett fotói:Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk