HÍREJ

Pécsre látogat a Népművelők Egyesülete

2010. szeptember 27., 09:56 | FMNE | Bóka Mária

Fejér Megyei Népművelők Egyesülete
Látogatás Pécsre, a Pécs 2010 kulturális évad programjaira
Időpont: 2010. szeptember 30. csütörtök

 

Kedves Kollégák, Utazótársak!
Mindenekelőtt örülünk, hogy eljöttök Pécsre. Reméljük, minden jól alakul és sok látnivalóban, több érdekes kiállításban lesz részünk. Úgy tűnik, az évad végére a város is magára talált, a korábbi rossz hírek után.

Az utazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

Indulás ideje: reggel 7 óra. Indulás helye: Székesfehérvár, a Piac tér Megyeháza mögötti autóbusz parkolója
Indulás vissza Fehérvárra: délután 6 órakor
Érkezés Fehérvárra: este 9 órára
Utazás: az OMNI/PLUS Bt 48 személyes autóbuszával.  Az útra 45 fő jelentkezett vissza.
Hozzájárulási költség: 3000 Ft. A népművelő egyesületi tagoknak 2000 Ft.

A hozzájárulás összegét egyesületünk számlaszámára kérjük átutalni. Számlaszámunk: 11736006-20369161 OTP Bank Nyrt .
Az autóbuszon személyesen, készpénzben is befizethetitek a hozzájárulás összegét. Az átutalt ill. befizetett összegről egyesületi számlát adunk.

Hogy a számlákat előre megírhassam és ott a helyszínen, még az autóbuszon odaadhassam mindenkinek, kérem, írjátok meg e-mailen, milyen címre állítsam ki a számlát.  Egyébként is mindenkitől kérek nevet, címet, az utaslista miatt is kell.

A hozzájárulási összegen kívül felmerülő kiadások, amelyeket egyénileg, külön kell fizetni:
- A Zsolnai Aranykora Gyugyi gyűjteménybe a belépő, csoportos kedvezménnyel 800 Ft/fő. Nyugdíjas/diák jegy: 500 Ft.

Utánanéztem, a Gyugyi kiállításon kívül, minden más kiállításra elfogadják a közgyűjteményi, közművelődési dolgozóknak és a pedagógusoknak járó múzeumi belépőt. Még a Munkácsy kiállítás kérdéses, de remélem, sikerül majd valami kedvezményhez hozzájutni.

- Ebédet 780 Ft -os áron (csak egy fogás, leves nélkül) kaphatunk a Dóm étteremben. Nem mindenki akar ebédelni, ezért csak 30 főre rendeltem meg az ebédet.

A program:

Délelőtt:
10.00: A Zsolnay Aranykora
c. kiállítás megtekintése
Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed

Az Amerikában élő dr.Gyugyi László műgyűjtő közel 600 darab, egyedi kerámiatárgyából álló magángyűjteménye. A tárlatnak a kifejezetten e célra átalakított szecessziós épület, a Sikorski-villa ad otthont. A gyűjtemény darabjai a Zsolnay gyár 40 évét átölelő (1870?1910), főként historikus és szecessziós korszakából származnak, s jellemzői, hogy minden forma-, dekor-, technikai színvariációból csak néhány darab készült. A gyűjtemény különlegessége, hogy néhány egyedülálló művet is tartalmaz, mint a Zsolnay Vilmos kézírásával jelzett és datált festett tányér, amelyet Rippl-Rónai készített.
A kiállításra előzetes bejelentkezés kellett, ezért pontosan oda kell érkeznünk 10 órára!!!
Belépőjegy ára: csoportos kedvezménnyel: 800 Ft/fő, diák/nyugdíjas jegy: 500Ft

11.30: látogatás a Dél- Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba

A Zsolnay Kulturális Negyedhez közel van az 13 000 nm-es alapterületű új intézmény, melyet szeptember 8-án adtak át. A legkorszerűbb könyvtári szolgáltatások mellett kulturális, közösségi és szabadidős programokat szolgáló terei is vannak és egy hatalmas koncertterme is. Megnézzük, mit rejt az aulában lévő titokzatos kaptár, amiről mostanában olvashatunk.
Kapunk egy rövid szakmai vezetést, intézménybemutatást is.

A Zsolnay Kulturális Negyedből bemegyünk a Belvárosba, a Múzeum Negyedbe, ahol ajánlom figyelmetekbe az alábbi kiállításokat.

12.30: Munkácsy Mihály: Krisztus trilógiája
Helyszín: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Díszterme (Széchenyi tér)

Debrecen és Pécs együttműködése keretében Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, azaz a Golgota, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című képek, Pécsre a Déry Múzeum gyűjteményéből érkeztek. A kiállítás kuriózuma, hogy a Krisztus szenvedését bemutató nagyméretű festményeket maga Munkácsy Mihály sem látta így egyben. A három kép együtt már nem sokáig látható, ugyanis a Krisztus Pilátus előtt című alkotás a kanadai Hamilton Galéria tulajdona, és csupán 2012-ig maradhat Magyarországon.
Belépőjegy: Felnőtt: 1500 Ft,  Diák/nyugdíjas: 1000Ft  (Remélem, elfogadják a múzeumi belépőt, vagy kapunk valamilyen kedvezményt.)
 
13.00-14.00: Ebéd  - a Dóm étteremben

14.00: "A művészettől az életig" - Magyarok a Bauhausban
Helyszín: Janus Pannonius Múzeum, Papnövelde utcai Kiállítóterem

A 20. század egyik legjelentősebb művészeti intézményét, a Bauhaust az iskolához kötődő, később világhírűvé vált magyar származású (Pécsről indult alkotók Breuer Marcell és társai) alkotók és mestereik művein keresztül mutatja be a  kiállítás. A Bauhausban megvalósult alkotómunka sokrétűségét jól mutatják a kiállított tárgyak: a képzőművészeti alkotások (festmények, grafikák, szobrok), valamint építészeti tervek, makettek, fotók, bútorok, színpadkép- és jelmeztervek, nyomdai termékek, fényképes és szöveges dokumentumok, filmrészletek. Az építészet, dizájn, bútorkészítés, tipográfia, reklám, színház, fotó, film, festészet, plasztika területén jelentkezett újítások mellett az ünnepek és a hétköznapi élet bemutatásával a Bauhaus transznacionális szemlélete is megelevenedik a kiállításon. Ebben is kiemelkedő szerep jutott a magyaroknak.  A városban számos Bauhaus épület ma is megtekinthető. Állítólag ez a kiállítás a legjobb, nagyszabású, gazdag és érdekes.
Belépőjegy: elfogadják a múzeumi belépőt.

15.00-16.00: a Csontváry Múzeum
Helyszín: Pécs, Janus Pannonius u. 11.

Nagy Tarpatak a Tátrában, Vihar a Hortobágyon, Baalbek, Magányos cédrus, A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben, Mária kútja Názáretben, Jajcei vízesés - és még sorolhatnánk a remekműveket, amelyek itt együtt láthatók a Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállításán.
A múzeumot Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből alapították 1973-ban. A festő életművének döntő része idekerült.
Belépőjegy: elfogadják a múzeumi belépőt. 

Ajánlott kiállítások még:

ENGEDETLENEK címmel a HattyúHáz Galériában (Pécs, Király utca 15.) látható lengyel művészek kiállítása a Krakkói napok keretén belül.
A kiállítás a lengyel kultúrát az általánosan elfogadott kulturális és társadalmi normák ellen lázadó nő szemszögéből mutatja be, úgy hogy a kiállított művek az érzelmekre, és azok kifejezési formáira fókuszálnak. A kiállítás ezen kívül elsősorban azt az aktuális kérdést veti fel, hogy milyen mértékben lehetséges a sztereotípiák elvetése, illetve megkérdőjelezése, valamint a már meglévő kulturális sémákat milyen új sémák váltják fel a hétköznapokban. Belépés: ingyenes

A FIATAL EURÓPAI ALKOTÓK (Jeune Création Européenne - Biennale Itinerante d'Art Contemporain) elnevezéssel idén ősszel fiatal nemzetközi kortárs művészek munkái veszik birtokba Pécs belvárosának egyik elfelejtett épületét, a Munkácsy Mihály utcai, pár éve bezárt rendelőintézetet. A nyolc város és nyolc kurátor együttműködéséből született utazó kiállítás izgalmas és tanulságos képet nyújt a kortárs európai színtérről. Minden ország tíz művész munkájával képviselteti magát,  közöttük a festményektől a grafikákig, a fotográfiákon át a videóinstallációkig számos stílus és mondanivaló találkozik egymással. Belépés: ingyenes

- A délelőtti programba még be kellene illeszteni a Zsolnay Gyárat. Ott látható a Porcelán-Pécs- Zsolnay - Kortárs design kiállítás

Kedves Kollégák!
Természetesen mindenki azt a programot választja, ami neki a legérdekesebb, a délutáni órákat kedvetek szerint tölthetitek el. Lehet sétálni a város új közterein, az új köztéri szobrok között, meg lehet még nézni a Vasarely Múzeumot vagy a Zsolnay Múzeumot. Bővebbet a programokról a Pécs2010 vagy a Pécs.hu oldalán találtok. Én is ott keresgéltem. A délelőtti programon mindenképpen maradjunk együtt.

Fontos!!! hogy délután 6 órakor a Fehérvárra induláshoz együtt legyen a társaság.
Fontos még!!! Ne felejtsétek el magatokkal hozni a Múzeumi belépőt, érvényes pecséttel a hátlapján.
Legyetek pontosak, hogy reggel 7 órakor el tudjunk indulni. A délelőtt 10 órakor induló csoportos látogatáshoz előzetesen be kellett jelentkezni, nem lenne jó, ha késve érkeznénk.

Bármilyen kérdésetek van e.mail-en: bokamari@gmail.com, mobilon: 30/2916 -345, vagy vonalas tel.számon nyugodtan hívjatok.: 22/313-877

Barátsággal: Bóka Mari

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk