SZAKMAI HÍREK

Továbbképzés és tapasztalatcsere

2012. január 14., 22:06 | MMK | J. Zs.

A Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében január 14-én, szombaton 10 órától kezdődött a népdalkörvezetőknek szóló szakmai nap Bakonycsernyén, a Béketelepen található Klubkönyvtárban.


A résztvevők a megye több pontjáról érkeztek

2011. novemberében Borsos Miklósné Anika, a bakonycsernyei Bányász Népdalkör vezetője kereste fel az intézmény igazgatóját azzal a kéréssel, hogy a következő képzési napot náluk szervezze a művelődési központ. Egyrészt szerették volna, ha megmutathatnák a többi népdalkörvezetőnek, hogy milyen körülmények között és hol próbálnak, másrészt szerették volna, ha végre nem nekik kellene utazniuk, hanem kényelmesen a saját településükön és minél több népdalköri tag részvételével náluk zajlik majd az esemény.

Kiváló házigazdái voltak az eseménynek. A közel hatórás szalmai rendezvényen senki nem maradt éhen sem és szomjan sem.

Hózáporban érkeztek meg a vendégek, akiket a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója, Juhász Zsófia köszöntött a Klubkönyvtár fűtött helyiségében, ott, ahol a népdalkör heti rendszerességgel tartja próbáit. A falakon elismerő és minősítő oklevelek, a polcokon emléktárgyak sorakoztak.


Vakler Anna és Varró János

Az intézmény vezetője rövid bevezetőjében ismertette a közeljövőben várható népzenei események időpontjait, valamint tájékoztatást adott arról, hogy jelenleg zajlik az intézmény adatbázisainak frissítése, és felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a www.fejermmk.hu oldalon a megyei öntevékeny művészeti csoportok adataiban még vannak hiányosságok. A címlisták frissítésének célja, hogy minél kevesebb információ vesszen el, és lehetőleg a csoportok közvetlenül és időben megkapják a nekik szóló leveleket.

A szakmai napra a megye különböző településeiről érkeztek vendégek. Enyingről, Igarról, Székesfehérvárról, Lovasberényből, Csórról, valamint a helyiek is szép számban választották a szakmai programon való részvételt. Dicséretes, hogy a bakonycsernyei művelődésszervező kolléga is eljött, hogy együtt "tanuljon" a népdalkörrel. Turjákné Szentesi Ilona sokat segít a helyi együtteseknek, ha interneten kell regisztrálniuk, vagy az utazásukat kell megszervezni, ezért fontosnak tartotta, hogy ezt a napot is velük töltse.

A szervezők előadónak Vakler Annát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárát, népdalénekest, Németh Istvánt, a Zenetudományi Intézet munkatársát és Varró János népzenészt, a Hermann László Zeneiskola tanárát kérték fel.

Az előadók rögtön az elején biztosították a résztvevőket a nyitottságukról, ezért kölcsönös bemutatkozás után összegyűjtötték a hallgatóságtól azokat a fontos kérdéseket, amikre mindenképpen választ kell kapniuk ahhoz, hogy tovább folytathassák csoportjukkal a felkészülést.

A legtöbb kérdés a dalcsokor összeállításának szempontjaival volt kapcsolatos, és főleg a dalok eredetének tisztázásával. Ehhez mind a három előadótól kaphattak segítséget.


A továbbképzést műsor is színesítette

Vakler Anna és Németh István jóvoltából egy ajándékot is kaptak a résztvevők, méghozzá egy "kincset", hiszen Fejér megye gazdag népzenei gyűjteményét kapták meg CD lemezen, melyen a kották és a hangzó anyagok is hozzáférhetőek. Ez a lemez, a szakmai előadáson elhangzottak, valamint a személyes konzultáció biztosan hozzásegítik a résztvevőket, hogy a jövő héten a népdalköri foglalkozáson már az ismeretek birtokában lássanak neki a felkészülésnek, hiszen sűrűsödnek a programok: közeleg a Kortárs Nyugdíjas Ki mit tud? és hamarosan kezdődnek a minősítők is.

A képzési napok júniusban folytatódnak, de mint azt már korábban is írtuk és hangsúlyoztuk, előadóink az intézményen keresztül elérhetőek. Kérdéseiket írják meg a Fejér Megyei Művelődési Központ címére, és mi továbbítjuk nekik.

A résztvevők által kitöltött elégedettségmérő kérdőíveket a művelődési központ kollégái feldolgozták. Ezek alapján megállapítható, hogy a részvevők többsége nő volt, jelentős része 60 év feletti. A megjelentek kivétel nélkül kistelepülésről érkeztek. A rendezvényen többségben voltak az olyanok, akik nem vezetők, hanem csak a tagjai a csoportnak. A szervezés, előkészítés folyamán az intézményi tájékoztatással minden résztvevő elégedett volt. A meghívott előadók előadásait kiválóra értékelték és hasznosnak találták. A rendezvény helyszíne mindenki számára megfelelő volt. Egyéb megjegyzésben pedig megköszönték a szervezők munkáját. és máskor is részt vennének hasonló képzésen.
 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk