FEJÉR MEGYE

Pengető Citerazenekar

A Pengető Citerazenekar a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI keretén belül működő csoport, mely a népzenei tanszak megalakulásával szinte egyidőben, 1982-ben jött létre. 

Tagjai alap- és középfokú növendékek, akik a hagyományos paraszti zenében legelterjedtebb, és a legszegényebb emberek által -  szórakozásukban - használt hangszeren, a citerán tanulnak. Tagjai közt vannak, akik hivatásként, és vannak olyanok, akik a maguk szórakoztatására tanulnak. A csoport tagjai és létszáma változó annak függvényében, ahogy a tanszak összetétele is változik. Fő erősségük, hogy egymást is segítve tanulnak a hangszeren. Ezért lehet az, hogy a csapatban van olyan, aki egy-két éve tanul, és "csak" kiegészítő, úgynevezett második hangszerként tanulja a citerát. Sok volt növendék választotta a zenetanári pályát.

A csoport rendszeresen fellép a városban és az ország különböző pontjain, de több alkalommal szerepeltek határon kívül is - Erdély, Szlovákia, Németország, Belgium, Franciaország. Rendszeresen megmérettetik magukat; kétszer elnyerték az Arany Páva Díjat, egyszer megkapták az Arany Páva Nagydíjat. A III. Országos Népzenei Versenyen kiemelt nívódíjban részesültek.

A Citerazenekar több tagja szóló hangszer kategóriában is kimagasló eredményeket ért el szakmai bemutatókon. Többször elnyerték a Fejér Megyei Diáknapokon a népzene-néptánc kategóriában a Kategória díjat.

A csoport vezetője a megalakulástól kezdve Varró János.

Elérhetőségek:
8002 Székesfehérvár, Pf. 143.
varrojano@vipmail.hu

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk