FEJÉR MEGYE

Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport

A Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport 1973-ban alakult. Az évek során a csoportnak hét vezetője volt. Az első vezető Guba Margit tanárnő, aki az eredeti vértesacsai táncokat összegyűjtötte és betanította a táncosoknak. Ekkor még együtt dolgoztak az idős bácsik és nénik a fiatalokkal. A táncosok eredetiben láthatták az azóta már csak videofelvételekről visszanézhető lépéseket.

Az évek során a vértesacsai táncok mellé más tájegységek táncait is elsajátítottuk, amelyek idővel előtérbe helyezkedtek fellépéseinken. Táncainkat eredeti ünnepi acsai sváb ruhában táncoljuk.

Jelenleg 80 táncosunk van, akikkel négy korcsoportban foglalkozunk. Két csoportvezetőnk van, akik a felnőtt táncosok közül kerültek ki. 2008-ban barátságot kötöttünk a mányi Die Eber Kapelle, azaz a mányi Sramli zenekarral. Több fellépésünkre elkísérnek minket, ezzel segítik emelni fellépéseink színvonalát. Idei évben sikerült kijutni az Europeade fesztiválra Olaszországba, ahol nemzetközi szinten is be tudtuk mutatni táncainkat. Gyakran lépünk fel a környékbeli falvakban és az ország más tájegységeire is kapunk meghívásokat. Tavasszal és ősszel táncházat szervezünk havi rendszerességgel, ahol kézműves tevékenységet is folytatunk.

Az ősz egyik legfontosabb rendezvénye a szüreti felvonulás, amely már hosszú évek óta a tánccsoport szervezésében történik. Itt nem csak a tánccsoport tagok, hanem más fiatalok is szívesen táncolnak és vonulnak fel. Ilyenkor a felvonulók létszáma meghaladja a 100 főt. Év végén évzáró mikulás-bulit szervezünk, ahol csak a táncosok vannak jelen. Minden korcsoport készül egy-két műsorral, ezután pedig a vegyes korosztályok szerint kialakított csapatok számára következik a vetélkedő. Jelenlegi célkitűzéseink közé tartozik a felnőtt tánccsoport minősíttetése, ruhatár felújítása, kiegészítése. Lassan 40 éves lesz a tánccsoport, ezt szeretnénk méltóképpen megünnepelni, illetve a Fejér megyei svábokat szeretnénk újra a falunkban vendégül látni egy napra.

Művészeti vezető: Blaumann Helga

Elérhetőségei:
MAD-WERK Kft.
2060 Bicske, Kanizsai út 12/a
helga@mad-werk.huProgramok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk