FEJÉR MEGYE

Canticum Novum Nőikar

A Canticum Novum Nőikar 1995-ben alakult a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Kodály Gyermekkarából. A kórust a kezdetektől Lovrek Károly irányítja, akivel a legtöbb kórustagnak az óvodáig nyúlik vissza a kapcsolata, hiszen annak idején az ének-zenei iskola tanárai az óvodákat járva toborozták össze az ígéretes énektehetséggel bíró gyerekeket.

A Kodály Iskola átszervezésével ugyan Lovrek Károly elhagyta az intézményt, de tanítványai ragaszkodtak az általa teremtett kórusos hagyományokhoz, így a Kodály Gyerekkar akkori magvából új - ezentúl alapítványi keretek között működő - énekkar jött létre Canticum Novum néven.

Az 1995-ben kialakult csapat (néhány személycsere kivételével) azóta is együtt énekel, s az idő múlásával gyerekkarból ifjúsági lánykarrá, majd nőikarrá nőtte ki magát. A kórus ma 21 főből áll, néhányan még az iskolapadot koptatják az egyetemeken, főiskolákon, de a többség már felnőtt, dolgozó nő, sőt megállapodott családanya. Az énekesek közül mindössze hárman vannak, akik hivatásukat tekintve is zenészek, a többiek a lehető legváltozatosabb - közigazgatási, közgazdasági, jogi, orvosi, természettudományos, bölcseleti, pedagógiai stb. - munkák mellett áldozzák szabadidejüket a próbákra, fellépésekre.

A hosszú éveken át közösen végzett munka meg is hozta a kórus számára a várt eredményeket: számos itthoni és nemzetközi versenyen és fesztiválon szereztek jeles eredményeket. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az énekkar nemzetközi berkekben ismertebb is, mint saját városában: minden évben több külföldi meghívással büszkélkedhet, amelyek elfogadását azonban sajnos gyakran az anyagi fedezet hiánya akadályozza meg.

A közös álmokat azonban nem akadályozhatja meg semmi: az énekkarnak továbbra is tervei között szerepel, hogy részt vegyen a nemzetközi kórusos vérkeringésben - hogy fesztiválokon és versenyeken mérethesse meg magát -, valamint a hazai kórusélet fellendítésén is kíván munkálkodni, amely otthont adó városa, Székesfehérvár énekkaros kultúráját is felpezsdíthetné. Fennmaradásához, és ehhez a munkához keres támogatókat; hiszen a kórusművészet mindig is szerves része volt a magyar kultúrának, Bartók és Kodály neve pedig még a legtávolibb kontinenseken is ismerten cseng az emberek fülében, s jó volna megadni az esélyt az új tehetséges zeneszerzői nemzedéknek, hogy hasonló hírnévre tegyenek szert, ezzel tovább öregbítve hazánk hírnevét. A Canticum Novum Nőikar ehhez kíván közvetítő közeg lenni - és természetesen a nemes célok mellet a maga örömére is együtt énekelni tovább.

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk