SZAKMAI HÍREK

Törvényjavaslat a digitális archívumról

2011. május 10., 18:02 | kultura.hu |

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) létrehozásáról szóló képviselői önálló indítványt nyújtott be hétfőn a parlamentnek L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke.

A törvényjavaslat érinti a Mozgóképről szóló törvényt, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődéséről szóló törvényt. 

Az Országgyűlés honlapján közzétett képviselői önálló indítvány szerint az archívum létrehozásának célja a magyar kultúra által létrehozott alkotások digitális rögzítése, illetve az eddig zártan és szétszórtan működő archívumok rendszerének összekapcsolása, a közkinccsé tétel elősegítése.    

Az előterjesztés szerint a MaNDA feladata a magyar digitális gyűjtemények kataszterének elkészítése, a rendelkezésre álló dokumentumok integrálása egy saját adatbázisban és az Europeana - az Unió digitális könyvtára - gyűjteményének gyarapítása. 

A MaNDA létrehozása - mind költségvetési, mind pedig szakmai oldalról nézve - leg­ha­té­ko­nyabban egy már működő országos közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Filmarchívum feladatkörének és intézményi struktúrájának kibővítésével oldható meg - olvasható a javaslatban. 

A törvényjavaslat célja, hogy megteremtse a törvényi feltételeit a MaNDA létrehozásának, és ezzel a magyar kultúra által létrehozott alkotások megőrzését előmozdítsa.

A törvényjavaslat szerint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a miniszter irányítása alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési szervként működne, főigazgatóját a miniszter nevezné ki és mentené fel, szervezeti és működési szabályzatát a miniszter hagyná jóvá.

A javaslat szerint a MaNDA alapfeladata, hogy a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott feladatai mellett ellássa a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével kapcsolatos feladatokat, szakmai szolgáltatásokkal, kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar kultúra fejlődéséhez és segítse a mozgóképkultúrával összefüggő oktatást. A MaNDA gondozná a részére kötelespéldányként átadott filmalkotásokat és video-dokumentumokat.

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk